• Podkraj pri Velenju 13 A, 3320 Velenje
  • matjaz.ring@telemach.net

Zaščitni koši

 

Ko se odločamo, da bi posadili sadno drevje, po navadi točno razmislimo kdaj in kje bomo posadili svoja drevesa ali grmovnice. Teoretično zadevo dobro premislimo, vendar se pomanjkljivosti pokažejo v praksi. Pozabljamo namreč na zaščito in da so zaščitni koši prava izbira. Najprimernejši čas za sajenje sadnega drevja še vedno velja jesen, saj je rastlina takrat v času mirovanja, to je ob zaključku vegetacije, ko rastlina odvrže listje, do brstenja. V lončkih vzgojenim rastlinam se čas sajenja nekoliko podaljša, saj rastlina ob presajanju doživi manjši stres. Vendar je kljub temu najboljše sadne rastline presajati ob za to primernem času. V nobenem primeru pa presajanje ni smiselno v poletnih mesecih (od junija do avgusta), ko je vročina najhujša.

Potrebujete zaščitne koše? Kliknite meni NAROČILO/POVPRAŠEVANJE vpišite vaše podatke in kratek opis vaših želja. Z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.

 Zaščitni koši

vir slik: g. Matjaž Maležič

Zaščitni koši pa svojo vlogo nastopijo, ko je rastlina posejana na novo mesto. Pa tudi stari rek pravi »jeseni posajeno, leto pridobljeno«. Kljub temu pa obstaja nekaj vrst drevja, ki ga je priporočljivo saditi le spomladi. Saj zaradi slabših vremenskih razmer in mraza pozimi njihove sadike, ki jih posadimo jeseni, pogosto propadejo. To so: breskve, marelice, vinska trta, kutine, orehi in robidnice. Pri takšnih vzrokih za propad zaščitni koši nimajo vpliva, saj delujejo le na mehanske vplive, ne pa tudi naravne. Prišli smo do zaključka, da je najprimernejši čas za sajenje drevja in grmičevja jesen in pomlad, glede na vrsto sadnega drevja, sadike ki jih kupimo skupaj s koreninsko grudo, pa lahko sadimo vse leto, razen pozimi, ko so tla zmrznjena.

Zaščitni koši na žalost tudi proti zmrzali ne delujejo. Zato pa delujejo proti škodljivcem, saj jim predstavlja mehansko oviro. Zaščitni koši se ovijejo okrog mladega drevesa tako, da ga zaščiti z vseh strani in na tak način prepreči škodljivcem da bi poškodovale drevo. Na tem mestu so mišljene predvsem srne, ki z glodanjem povsem uničijo drevo. Njihovi moški predstavniki pa z rogovi povsem obdrgnejo mlada debla. Prav tako so resni sovražniki tudi zajci, ki s svojim grizljanjem ne povzročajo ravno nekaj dobrega.

Zaščitni koši lahko pokrijejo le en določen del rastline, torej so lahko namenjeni za točno določeno mesto zaščite. Seveda ob tem tvegamo, saj je ostanek rastline oz. drevesa nezaščiten. Lahko pa zaščitni koši zavarujejo celo rastlino in tako bojazni ni več, saj je rastlina v celoti zaščitena. Drevesa načeloma ne potrebujejo veliko vzdrževanja, odvisno od vrste in rastiščnih razmer. Več nege potrebujejo le v mladosti, tudi zaščititi jih je potrebno prav v mladosti. Drevesa potrebujejo za svojo rast veliko vode. Mlada drevesa temeljito zalivamo med rastno dobo v času suše. Starejša drevesa zalivamo le v času močnih suš. Izdatneje gnojimo mlada drevesa, da pospešimo njihovo rast. Starejša drevesa gnojimo občasno po potrebi. Nezaželene izrastke in vodne poganjke moramo redno odstranjevati, nato pa pomembno vlogo opravijo zaščitni koši, da zaščitijo mlado deblo. Koreninski izrastki so lahko zelo nadležni, saj se razrastejo po velikem delu vrta. Redno jih strižemo. Nezaželene poganjke odrežemo tik ob njihovi osnovi. Kot smo pa vas že opozorili, v kolikor imate težave z divjadjo, ne pozabite namestiti ustrezne zaščite okrog debla. Prav zaščitni koši so lahko prava izbira za vas.