• Podkraj pri Velenju 13 A, 3320 Velenje
  • matjaz.ring@telemach.net

Pasti za živali

 

V današnjem času se lov nanaša na legalno in kontrolirano dejavnost lovljenja, predvsem, divjih živali, ki se tako loči od prepovedanega, nenadzorovanega krivolova. Lov je tako nadzorovan, da lahko lovci lovijo določene lovne živali le v določenem časovnem obdobju to je lovski sezoni. Lov več ni potreben zaradi mesa niti ostalih dobrin ki jih nudijo živalska telesa. Namen obstoja lovcev v današnjem času je, da regulirajo številčnost divjadi in drugih prosto živečih živali.

Pri lovu so se večinoma uporabljale različne vrste orožja z daljšim dosegom in pasti za živali, medtem ko se orožje na blizu večinoma ni nikoli uporabljalo. Ne zaradi hrane in bistvenega pomena preživetja, temveč zato ker nekatere živali povzročajo škodo na kmetijskih pridelkih, jih s pomočjo pasti za živali, lovimo še danes. Eden izmed najbolj znanih je zagotovo polh, ki je nočni glodalec in edini iz svojega rodu, ki živi v kontinentalni Evropi in seveda tudi v Sloveniji.

Za prehrano so ga uporabljali že stari Rimljani, danes pa je lov na polha slovenska posebnost. Na slovenskem polhe s pomočjo pasti za živali lovijo že stoletja. Na teh tako imenovanih polharijah polhe lovijo v posebne pasti na drevesih, ki jih polharji nastavijo nekajkrat na noč. Po etičnem kodeksu lov na polšinah oz. poljših luknjah in lov z dupljanjem oz. bezanjem s palico v votla drevesa nista primerna.

Potrebujete pasti za živali? Kliknite meni NAROČILO/POVPRAŠEVANJE vpišite vaše podatke in kratek opis vaših želja. Z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.

 Pasti za živali

vir slik: g. Matjaž Maležič

Zadeva pa postane drugačna, ko govorimo o miših. Včasih so prav nadležne in z veseljem uporabimo različne pasti za živali. Miš je majhen, pogosto škodljiv glodavec, z dolgim, golim repom, ki se hrani z živili in s poljskimi pridelki. Izraz "miš" se v splošni uporabi v grobem ujema z taksonomskim izrazom Mus, medtem ko je hišna miš enako Mus musculus. Kakorkoli že, poznamo veliko vrst miši in prav nobene nismo veseli, še najmanj pa hišnih ali imenovani tudi domača miš. Če se že zgodi, da jo zalotimo doma, zagotovo najprej pobrskamo za mišelovkami in poiščemo pasti za živali. Miš je namreč zelo pogost glodavec in škodljivec v bivalnih prostorih človeka.

Po območju razširjenosti je hišna miš takoj za človekom, zato je razumljivo zakaj jih lovimo s pomočjo pasti za živali. Tudi razmnožujejo se izjemno hitro, saj spolno dozorijo že v starosti 8-10 tednov, brejost traja 18-24 dni, v leglu pa je 3-8 mladičev. Dotaknili smo se nekaj manjših škodljivcev, ki po navadi povzročajo škodo kmetovalcem, na tržišču pa najdemo tudi večje pasti za živali, ki so namenjene ulovu večjih živali, tako sesalcev kot ptičev. Tako lahko ulovimo kune, jazbece, mačke, veverice, dihurje in tako naprej. Na žalost pa zaradi pohlepa ljudi nastradajo prav te živali.

Ko se namreč ujamejo v pasti za živali, neznosno trpijo, preden umrejo. V tistem trenutku si ne želijo maščevanja, samo rešile bi se rade in pobegnile. Če je že potreba po tem da izberemo pasti za živali, izberimo take, ki so bolj humane. To so na primer kletke in podobno, kjer je žival ujeta ter ne povzroča več škode. Pri pasteh kjer se živali ujamejo z tačkami, za vrat in podobno, čutijo neznosne bolečine in so nad tem popolnoma nemočne. Prispevajmo svoj del za boljši svet.