• Podkraj pri Velenju 13 A, 3320 Velenje
  • matjaz.ring@telemach.net

Mreže za oporo in zaščito vrtnin in drugih rastlin

 

Profesionalni vrtnarji ali pa zgolj ljubiteljski vrtnarji, vsi imajo nekaj skupnega. Vsi namreč pri svojem delu potrebujejo mreže za oporo in zaščito vrtnin in drugih rastlin. Ko rečemo da potrebujemo zaščito za svoje rastline, vsak pomisli na mreže. Večinoma so to protitočne mreže, ki na najboljši način zaščitijo pridelke in rastline pred naravnimi ujmami. Na varen in učinkovit način ščitijo kmetijske investicije. Ščitijo pa tudi pred vetrom, mrazom, ptiči…ter izboljšajo kakovost in količino pridelka. Neurje s točo lahko traja le nekaj minut, pa uniči celoten pridelek, poškoduje drevesa in ostale rastline.

Mreže za oporo in zaščito so najbolj naravi prijazen način zaščite pridelkov in rastlin. Zaščita rastlin z mrežami je dolgoročna naložba, saj življenjska doba mreže za oporo in zaščito ni kratka. Na trgu lahko dobimo mreže, ki se razlikujejo po materialih iz katerih so izdelane. Seveda je tudi cena različna, saj gre za različne proizvodne procese. Najpogosteje se uporabljajo pvc mreže za oporo in zaščito kumaram, fižolu in drugim enoletnim plezalkam. Višina takšnih mrež je različna. Prav tako so različne njena dolžina in barva. Razlike so odvisne od proizvajalcev, mi pa sami najbolje vemo, kakšne potrebe za mreže za oporo in zaščito imamo.

Izdelujemo posebne oporne mreže iz plastičnih materialov, ki se uporabljajo pri rasti vrtnin. Visoko kvalitetni materiali in sama izdelava so zagotovilo, da bodo vaše vrtnine dosegle pričakovane količine pridelkov.

Kliknite meni NAROČILO/POVPRAŠEVANJE vpišite vaše podatke in kratek opis vaših želja. Z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.

 Mreže za oporo in zaščito vrtnin in drugih rastlin

vir slik: g. Matjaž Maležič

Ker pa se trendi spreminjajo, so se začele uporabljati bolj okolju prijazne mreže za oporo in zaščito. Mreže iz kokosa so iz kokosovih vlaken tkani materiali za zaščito proti eroziji. So zelo učinkoviti, popolnoma naravni in biološko razgradljivi materiali za sonaravno urejanje krajine. Omogočajo hitro rast vegetacije in s tem dolgoročno rešitev. Ker imajo kokosova vlakna visoko vsebnost lignina, je njihova obstojnost tudi v naravnem okolju dolga, tako da zaščitne mreže iz kokosa učinkovito ščitijo od 4 do 10 let, odvisno od lokalnih bioloških in klimatskih pogojev.

Urejeni pokrajini daje estetski videz. Mreže za oporo in zaščito torej še nikoli niso imele boljšega vpliva na okolje in ekosistem, kot ga imajo danes z uporabo ekoloških materialov. Mreže za oporo in zaščito iz kokosa so v obliki mreže iz kokosovih vrvic tkani materiali. Zaradi svoje fizične in kemične strukture kokos dolgo časa zadrži svojo natezno trdnost, v enem letu je zgubi največ okrog 20%. Mreže za oporo in zaščito iz kokosa imajo enakomerno strukturo in kakovost materiala, saj proizvodnja poteka v nadzorovanem proizvodnem procesu s stalno kontrolo kakovosti. Zadošča, da je mreža položena v obliki dvokapne strehe, tako da toča takoj odleti z mreže dol, pač nekam, kjer ne bo delala škode.

Tako je izvedena večina profesionalnih zaščitnih konstrukcij. Torej svetovni trend je čedalje več mrež, sploh pri profesionalcih oz. kmetovalcih, pa tudi vrtičkarji bodo verjetno čedalje bolj razmišljali kako zaščititi svoje delo. Ki se ga večinoma ne da ovrednotiti samo skozi denar, ampak so tu žulji, ponos ter domača bio pridelava. Winston Churchill Cool je rekel znoj, kri in solze. Tako, da se bo vsak sam odločal kako in kaj, seveda, za nič ne narediti smo pa Slovenci mojstri izgovorov.