• Podkraj pri Velenju 13 A, 3320 Velenje
  • matjaz.ring@telemach.net

Sajenje z mrežo za zaščito korenin

 

Sadno drevje moramo posaditi pravilno, saj s tem zagotovimo dobro rast rastline, kar vodi tudi k bogatemu pridelku. Principi sajenja se za posamezne vrste ne razlikujejo kaj dosti oziroma ostajajo enaki tudi za ostale vrste. Za sajenje z mrežo za zaščito korenin potrebujemo kakovostno sadiko, hlevski gnoj ali mineralno gnojilo z majhno vsebnostjo dušika (na slabih tleh še dobro prst, ki nadomesti izkopano), primerno orodje to naj bo lopata, vile, samokolnica, vedro, sadjarske škarje, kol, ki mora biti vsaj 2 metra visok in naravno vezivo ter seveda mrežo za sajenje z mrežo za zaščito korenin.

Jamo za sajenje pripravimo po možnosti vsaj 14 dni pred sajenjem. Na začetku moramo sadilno jamo izkopati približno pol metra globoko in v premeru nekoliko širšo. V primeru slabših tal napravimo večji izkop. Če so sadike izčrpane, jih je pred sajenjem potrebno dobro namakati vsaj pol ure. Namakamo jih v mešanici vode, ilovice in preperelega hlevskega gnoja v razmerju da je vsake sestavine ena tretjina. Sajenje z mrežo za zaščito korenin z rahljanjem dna izkopane luknje in nato v jamo zmečemo »na glavo« obrnjeno rušo od izkopa. Čez to damo za dvoje vile gnoja, prek tega pa plast zemlje in vse skupaj dobro zahodimo.

Sajenje z mrežo nadaljujemo tako da na sredino jame postavimo mrež tako, da je vsaj deset centimetrov nad ravnino tal. Zapičimo kol, nato pa boljšo prst nasujemo v obliki stožca, da na njem razporedimo korenine sadike. Če so bile korenine predolge ali poškodovane za sajenje z mrežo, smo jih poprej skrajšali. Med sadiko in kolom naj bo 10 cm razmaka. Korenine drevesa obsujemo z enako, torej dobro prstjo, sadiko pa medtem držimo in jo vmes z občutkom rahlo potresemo v navpični smeri. Rahlo prst, ki se tako prileže koreninam le blago pritisnemo z nogo. Nato pa je potrebno nasuto zemljo ob obodu izkopa močno zahoditi, da se posede. Tako pogreznjen obroč zapolnimo s hlevskim gnojem; tokrat ga dodamo manj kot na dno. Sajenje z mrežo nadaljujemo z obilnim zalivanjem in počakamo, da vse popije.

Varovanje korenin sadnega drevja je možno doseči iz 3x pocinkane žice. Sajenje je preprosto, enostavno in hitro. Košara zdrži v zemlji 5 let, da drevo dobi močne korenine. Deli še obstoječe košare dalje motijo voluharja tako, da ni več možnosti, da bi posajeno drevo uničil.

Kliknite meni NAROČILO/POVPRAŠEVANJE vpišite vaše podatke in kratek opis vaših želja. Z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.

 Sajenje z mrežo za zaščito korenine

vir slik: g. Matjaž Maležič

Če je zemlja zelo suha, jamo prvič zalijemo že pred sajenjem. Obilno zalivanje je bolj koristno kot teptanje zemlje, na oba načina pa iztisnemo odvečen zrak iz jame ter tako vzpostavimo tesen stik korenin z zemljo. Jamo pred koncem dosujemo z zemljo do vrha ali raje nekoliko više, ker se zemlja s sadiko vred sčasoma posede. Glejmo, da bo imela kasneje vraščena sadika cepljeno mesto 5-8 cm nad tlemi. Sajenje z mrežo se konča tako da sadiko privežemo h kolu na njegovo senčno stran, vez na sadiki pa naj bo zaradi posedanja više kot na kolu. Vrh sadike skrajšamo za do četrtino tretjino; na tem mestu bosta odgnala nov vrh in nova etaža vej. Pravilno posajena in nato oskrbovana drevesa nam bodo v veselje in ponos, ter bodo kmalu redno in dobro rodila. Sajenje z mrežo pa včasih ne poteka brez zapletov. Najpogostejše napake, ki se pojavljajo, da preveč gnojimo ali hlevski gnoj damo v stik s koreninami, izberemo prekratek in predebel kol, sadiko pretesno privežemo,•premalo zalijemo ali korenine pregrobo zahodimo. Sajenje z mrežo lahko postane priljubljen hobi vsakemu začetniku.