• Podkraj pri Velenju 13 A, 3320 Velenje
  • matjaz.ring@telemach.net

Mreža za zaščito proti glodalcem

 

Ko sadimo nove rastline, včasih preprosto pozabimo na njihovo zaščito. Življenje majhnih glodalcev je pač takšno da se prehranjujejo s koreninam nam ljubih rastlin. Kar pa je razumljivo, saj je njihov življenjski prostor pod zemljo. Idealna rešitev za takšne živali je mreža za zaščito proti glodalcem. Pri sajenju novih rastlin moramo najprej preveriti, da tla niso preveč namočena ali že delno zmrznjena, saj v takšna tla ne moremo uspešno posaditi rastlin. Najbolje je za sajenje izkoristiti pozno jesen, ko je v tleh še nabrane nekaj poletne toplote, ki bo pomagala koreninam pri rasti.

Na toploto v prsti pa mreža za zaščito proti glodalcem nima vpliva. Pri odločitvi, ali boste v sadilno jamo dodali kompost ali ne, se zanašajte na lastnosti tal, ki jih lahko opazite že med samim kopanjem. Sama mreža za zaščito proti glodalcem ne bo imela vpliva na kvaliteto prsti, niti ne bo vplivala na rast rastline. Včasih so vrtnarji priporočali, da se dno sadilne jame dobro zrahlja in zemlja pomeša s kompostom. Sedaj se večinoma svetuje, da uporabimo samo izkopano prst in izpustimo dodajanje gnojil. Mreža za zaščito proti glodalcem prav tako nima vpliva za vrsto prsti. Njena uporaba se priporoča pri vseh vrstah prsti. Kolikor so vaša tla globoka in mehka za kopanje, pri tem pa ne pretirano peščena, lahko dodajanje kompost spustite.

Nasprotno pa boste morali na »lepljivih« tleh z visoko vsebnostjo gline izboljšati odvodnjavanje. Takšna tla navadno hitro prepoznate tudi po čudoviti lastnosti, da se v ogromnih količinah naberejo na vaše čevlje. Mreža za zaščito proti glodalcem ne bo izboljšala lastnosti takšne prsti. V takšna tla izkopljite sadilno jamo, ki je enkrat večja od koreninske grude drevesa. Sadilno jamo nato zmanjšajte do potrebne velikosti tako, da jo zapolnite z mešanico komposta in grobega peska. S tem boste izboljšali odtekanje vode in preprečili, da bi zastajajoča voda zadušila korenine.

Mreža za zaščito proti glodalcem ne bo imela vpliva pri odtekanju vode. Na lahkih peščenih tleh, pod večjimi drevesi in vsepovsod drugod, kjer bi mlado drevo lahko prizadela suša, dodajte na dno sadilne jame kompost in nekaj mineralnega gnojila. Delno lahko gnojilo primešate tudi v prst, s katero boste zapolnili sadilno jamo. Ko je sadilna jama pripravljena, pride na vrsto mreža za zaščito proti glodalcem. Položimo jo v jamo tako, da po posaditvi iz zemlje gleda najmanj 10 cm mreže. Prednosti tovrstnih mrež so velike.

Varovanje korenin sadnega drevja je možno doseči iz 3x pocinkane žice. Sajenje je preprosto, enostavno in hitro. Košara zdrži v zemlji 5 let, da drevo dobi močne korenine. Deli še obstoječe košare dalje motijo voluharja tako, da ni več možnosti, da bi posajeno drevo uničil.

Kliknite meni NAROČILO/POVPRAŠEVANJE vpišite vaše podatke in kratek opis vaših želja. Z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.

 Sajenje z mrežo za zaščito korenine

vir slik: g. Matjaž Maležič

Varuje korenine pred glodalci, varuje cepljeno mesto pred glodalci, enostavna saditev sadik in možnost prenašanja sadike do mesta saditve. Mreža za zaščito proti glodalcem je narejena iz posebnih mrež, kar zagotavlja visoko kakovost proizvoda. Zaščitna košara za sajenje sadnega drevja proti glodalcem, je narejena iz 3 x cinkane mreže. Mreža zato varuje korenine pred glodalci vsaj še 5 let po vsaditvi sadike. Mreža za zaščito proti glodalcem pa nam ne more pomagati pri zaščiti pred zmrzaljo, zato si pri tovrstni zaščiti potrebno prebrati ustrezno literaturo. Prav tako nam ne more pomagati pri zaščiti pred boleznimi ali manjših škodljivcev, kot so uši in podobno. Preko celega leta skrbimo za primerno zaščito pred boleznimi in škodljivci.