• Podkraj pri Velenju 13 A, 3320 Velenje
  • matjaz.ring@telemach.net

Zaščitna košara proti voluharju

 

Sezono sajenja sadnega drevja zaznamujejo številne težave, s katerimi se morajo spopasti tako tisti, ki so že vajeni tovrstnih opravil, kot tudi začetniki, ki šele spoznavajo tegobe, katerim se pri sajenju ne da izogniti. Poseben sovražnik sadjarjev so prav gotovo voluharji, ki lahko uničijo celotne nasade. Ker je vsaka sadika dragocena, je seveda smiselno, da jo zaščitimo pred škodljivci in tako zagotovimo varno rast. Na srečo poznamo učinkovite rešitve, ki bodo pregnale voluharje iz vašega nasada. Med cenovno ugodnimi in zelo učinkovitimi rešitvami je zaščitna košara proti voluharju.

Glavni namen zaščitne košare proti voluharjem je seveda ta, da preprečijo škodo, ki jih povzročajo ti škodljivci. Gre za posebej oblikovano košaro, iz trikrat cinkane mreže , ki zaščiti sadiko ob sajenju. Zaščitna košara je izdelana iz kakovostne mreže, ki škodljivcem preprečuje dostop do rastline. To je nujna zaščita ob sajenju, pa tudi kasneje se izkaže za zelo učinkovito. Zaščitna košara namreč deluje še dolgo po tem, ko se rastlina že ukorenini. Tudi pri mladih drevesih nevarnost voluharjev še ostaja, je pa takrat prepozno za enostavne posege v koreninski sistem, zato je uporaba zaščitne košare proti voluharju že pri sajenju še kako pomembna – zaščitna košara ostane na svojem mestu tudi potem, ko rastlina raste, vseskozi pa z mrežo varuje njene korenine. Mreža varuje rastlino pred škodljivci še več kot pet let, torej nudi dovolj časa, da se drevo brez težav ukorenini.

Varnost pred glodavci in podobnimi škodljivci je seveda odločilna prednost, ki jo prinaša zaščitna košara proti voluharju. Z uporabo te košare si poenostavimo sajenje – sadike v košari je enostavno prenašati in prestavljati, prav tako jih je enostavno posaditi na mestu saditve. Postopek postane hiter in preprost, izdelek pa še vedno zagotavlja varnost pred škodljivci, ko je rastlina zasajena.

Seveda pa je treba pri izbiri zaščitne košare paziti na to, da izberemo kakovosten izdelek. Zaščitna košara mora biti izdelana iz trikrat pocinkane mreže, saj le ta zagotavlja pet letno zaščito sadike.Od te zaščite je odvisna rast drevesa, zato se ne splača varčevati. Izbira prave zaščitne košare se dolgoročno poplača, saj zagotavlja učinkovito zaščito skozi leta razvoja rastline. V končni fazi torej takšna zaščitna košara močno pripomore tudi h končnemu rezultatu - plodnemu sadnemu drevju!